Het bedrijf

300 jaar geschiedenis
Bijkerk is al circa 300 jaar een familiebedrijf. Het bedrijf vindt zijn oorsprong ergens vroeg in de 18e eeuw. De oudste vermelding komt uit 1712. Sinds deze tijd hebben 9 generaties het bedrijf voortgezet; over knowhow gesproken. Sinds de jaren '60 is het bedrijf een NV, later bij wetswijziging een BV, en sinds er meer bedrijven worden geëxploiteerd een BV onder de paraplu van een Holding. Onder historie leest u meer over deze zeldzame en onafgebroken serie van 10 generaties metselaars/aannemers.


Vakmanschap en veelzijdigheid
Steeds zoekt Bijkerk naar de juiste medewerkers. Mensen die met een gemotiveerde instelling, plezier en die onmisbare, ambachtelijke handvaardigheid het bedrijf willen runnen. Werknemers met dienstverbanden van 25 jaar zijn geen uitzondering. Kamergeleerden passen niet zo goed bij de cultuur van Bijkerk. Incidenteel en periodiek wordt het bedrijf natuurlijk geadviseerd door boekhoudkundige en technische specialisten. Het streven is echter altijd 'uit de eigen keuken te kunnen bereiden'.

In niet-stedelijk gebied als Zeeland, kun je het niet permitteren om favoriete projecten te kiezen. Dit willen we ook niet; wat is er voor een vakman met ambachtelijke interesse mooier dan steeds weer een ander soort project ter hand te nemen. Woningen, utiliteitsbouw, recreatieprojecten, betonwerken, onderhoud. Voor bedrijven, voor particulieren.

Naast metselen, begon Johan Bijkerk na de 2e wereldoorlog met timmerwerk. Na verloop van tijd is ervoor gekozen om het machinaal timmerwerk (incl. prefab componenten) volledig in eigen huis te verzorgen. Om de productie goed, snel en concurrerend te laten verlopen, is er een modern machinepark en spuitinrichting neergezet.

Grondwerk en groot transport wordt ook zelf ter hand genomen, voor een deel in samenwerkingsverband, makkelijk, efficiënt, snel.

Al deze disciplines zijn zorgvuldig toegevoegd. Er is niet gezocht naar uitbreidingen voor de 'heb', maar in de loop van vele jaren zijn bewust kansen gepakt, die zich soms als pareltjes aandienden. Geduld en gezond verstand zijn dikwijls een schone zaak. Steeds werden onderdelen en vakmensen binnengehaald, die bij het bedrijf passen.

Het begrip 'sleutelklaar', van start tot oplevering met één bouwpartner, is voor Bijkerk niet nieuw. Dat doen we al heel lang, en met succes.

Het mooie van bouwen is altijd nog, dat je per dag kan omzien naar de vorderingen. Niet in alle gevallen, maar in veel situaties kun je je kleinkinderen nog meenemen en trots zeggen "die woning daar, heeft opa nog met zijn eigen handjes gebouwd". De bouw is dankbaar, scheppend en voor een groot deel nog puur ambachtelijk werk … mooi toch!